uw huidige locatie:  Home > Artikel details >

Omliggende steden

Lees minder...

Budapest als hoofdstad van Hongarije is volop in ontwikkeling: talrijke gebouwen worden gereconstrueerd en onlangs is het bekend geworden als één van de mooiste locaties op de Werelderfgoedlijst. U vindt in zowel Buda als Pest overblijfselen van Romeinse forten en gebouwen, Turkse baden, monumenten uit de Gotische en Baroktijd of in architectonisch Jugendstil, de eerste Europese ondergrondse en niet te vergeten de Donau met al zijn bruggen! U kunt er naar hartelust winkelen, naar musea en kerken, op zoek naar antiek, naar de “Broadway van Pest” voor muziek en voorstellingen óf theater, uitgaan, lekker en goedkoop eten et cetera. Zie voor zeer uitgebreide informatie incluis diverse links: bth.alfanet.hu/Guide2010/BP_GUIDE_2010_HOLLAND_SMALL.pdf

Csemö, op een kilometer of 10, is één van de mooiste dorpen van Europa. Alle Hongaarse boerderijtypes, de zogenaamde tanya’s zijn hier te vinden. Op enkele kilometers van Csemö bevindt zich het geografische middelpunt van Hongarije, gemarkeerd met een fraai monument. In 1998 verwierf Csemö de titel van één van de meest fleurige dorpen van Europa. Sindsdien wordt hier op elke eerste zaterdag van juli Bloemenfeestdag gevierd.Cegléd ligt op 14 km afstand. Deze agrarische provinciestad met haar terrassen is op zichzelf een oponthoud waard. Van de lente tot de herfst versieren talrijke bloemenperken de parken en pleinen. Een stadswandeling voert u langs monumentale kerken, standbeelden, oude en nieuwe gebouwen en door de parken met de door lokale kunstenaars ontworpen sierfonteinen. Cegléd is een drummuseum rijk. De stad heeft 14 thermale bronnen. Het onlangs geopende thermale kuuroord, zwemparadijs (grote glijbanen!) en ontspanningscentrum Ceglédi Termálfürdö oefent een aantrekkingskracht uit op kinderen alsmede Hongaarse en buitenlandse toeristen.

Het stadje Nagyköros is een van de meest sfeervolle steden van de regio tussen de rivieren de Donau en de Tisza is en bekend om zijn culturele en historische erfgoed uit de 18e en 19e eeuw, met name uit de tijd van de Rákóczi en de oorlogen 1848-1849 van de onafhankelijkheid. In het historische centrum vindt u het Freedom Square. Nagykőrös is bekend om zijn bloeiende tuinbouw en dankt haar naam aan ’Koris’, de Hongaarse term voor es. Het beroemde gymnasium uit de plaats kent een aantal beroemde studenten onder wie dichter János Arany (1851-1860) en zes van zijn erudiete kerels. Het literaire erfgoed uit die tijd is bewaard gebleven in het János Arany Museum. De economie van de stad is gebaseerd op groenten en fruit. In 1896 werd de Gschwindt distilleerderij opgericht, die nog steeds wereldberoemd is als Bonduelle met zijn ingeblikte voedselproducten.

 

Een echte Hongaarse attractie in Lajosmisze vormen de spectaculaire paardenshows, waar u verwelkomt wordt door ruiters in klederdracht. U mag zelfs proberen of u net zo handig bent met de zweep als zij! Met paard en wagen kunt u een puszta-uitstap maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bocht van de Tisza-rivier op 40 autominuten afstand herbergt een natuurgebied waar u kunt kanoën en zwemmen, een boottocht maken, fietsen en wandelen. Dit is een uitgelezen gebied voor de hengelaar.

U mag vooral niet vergeten een bezoek te brengen aan de stad Kecskemét, de prachtige hoofdstad van de Kleine Laaglanden, tevens één van de mooiste steden van Hongarije. Barackpálinka, de lokale abrikozenbrandewijn en de bonte keramiekgevels van de Jugendstilarchitectuur maakten de geboortestad van de musicus Zoltán Kodály wereldberoemd. Zij die geen belangstelling voor architectuur hebben,’kunnen van het natuurschoon genieten in het arboretum (62 ha) of het vrijetijdspark. Het nationale park Kiskunság ligt niet ver van Kecskemét. Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoorbaan naar Bugac Puszta, dat deel uitmaakt van Kiskunság. U leert er de traditionele Hongaarse levenswijze kennen in het plaatselijke museum.

Bugac Puszta kunt u te voet of per paard en wagen verkennen. De legende verhaalt dat hier 7 Magyaarse stamleiders een verbond sloten dat gezien wordt als de eerste stap naar de vorming van het land Hongarije. In een compleet dorp uit 1900 worden verschillende ambachten tentoongesteld, de producten zijn te koop. Natuurlijk ontbreekt ook hier de paardenshow niet, waarin ruiters hun vaardigheiden met pijl en boog laten zien. Aan de eerder genoemde pálinka (jenever) is een museum gewijd. U vindt het Pálinka Muzeum in Izsák, niet ver van Kecskemét. Meer dan duizend museumstukken geven een beeld van de traditie van het ambachtelijk vervaardigen van spiritualiën in Hongarije. Het museum huisvest behalve een branderij uit 1922 een proeflokaal met tuinterras.